Dumáljunk a fotókról

Az Indafotó oldal fotósaink élménybeszámolóit, történeteit, ötleteit, sztorikat leíró Blogja.

Friss topikok

  • PINGU: @dino*: Kristálytisztán értettem minden szavadat. Világos volt mint egy álom. :) (2011.01.05. 18:10) Habkönnyű rémálom Pingutól
  • dino*: @Agneta: Örülök, hogy tetszett, örülök, hogy megoszthattam... és még jobban örülök, ha továbbítás... (2010.12.28. 01:30) Karácsonyi mesekönyv
  • Evaneni: Kedves Dino, Orulok, hogy minden jol vegzodott, es megkonnyebbulten dolhetsz hatra kedvenc foteled... (2010.12.22. 21:32) Fotózni nem mindig veszélytelen
  • Agneta: Te jó ég :)Nincs más szó rád, mint a polihisztor :D Az egy dolog hogy a képeid fantasztikusak. Na ... (2010.12.10. 21:48) Böbetke a vásári forgatagban
  • xlator: @WadWanda:De, most már működik, és ez a lényeg! (2010.12.01. 04:57) Be vagyunk havazva

Linkblog

Szentendre

Az én világom

Nincs megjeleníthető elem

Xlator blogja

Nincs megjeleníthető elem

Madarak

2010.11.24. 20:36 *amari

Nagyon szeretek madarakat fotózni. Sok idő, türelem és szerencse kell, hogy igazi nagy fotók készüljenek, nagyon ritkán tudom megszervezni, hogy direkt madarakra vadásszak, így magamhoz csalogatom őket.

Közeleg a tél, aki megteheti, az készítsen madáretetőt, az odavonz majd a télen néhány madárkát, amit aztán lehet fotózni. Aki kertes házban lakik, az keressen olyan helyet az etetőnek, amire jó a rálátás, de őt nem látják a madarak és már lehet is lőni. Kert híján az ablakba, teraszra, erkélyre is felszerelhető az etető, a madarak megtalálják.
Napraforgó magot, búza ocsut, kölest, madárpogácsát és nem sózott szalonnát teszek az etetőbe. Néha almát és körtét is adok nekik, mert azt is szeretik csipegetni a téli hidegben. Adható a madaraknak ezen kívül főtt rizs, főtt tészta, levesben főtt zöldségek, ezeket elsősorban a rigók és rovarevők fogyasztják. Soha ne adjunk a madaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, mert ezek erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatják.
Legtöbbször és legnagyobb számban verebek jönnek enni, de sok a cinke, a zöldike és a tengelic is, a lehullott magokat meg a gerlék szedik fel az etető és a környező fák, bokrok alól. Néha egy-egy kis ragadozó madár is lecsap, de azt még sose sikerült elkapnom.
Szép fotókat kívánok mindenkinek, mert hát mint tudjuk, a veréb is madár, róluk is lehet nagyon kedves képeket készíteni.
 

10 komment

Címkék: fotó veréb madár vadászat gerle madáretető cinke tengelic zöldike

A bejegyzés trackback címe:

https://indafotorafel.blog.hu/api/trackback/id/tr312471203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PINGU · http://bolygopingvin.blogspot.com/ 2010.11.24. 21:36:12

Nagyon jó amit leírtál és fontosnak tartom még azt hozzátenni, hogy a madarak itatása is nagyon fontos, hiszen ha fagy vagy hó van nem tudnak inni. Jómagam is nagyon nagy madáretető (itató) vagyok, az idén már elkezdtem az etetést, a cinkék egész nap jönnek és mint aki nem normális úgy zabálnak. Szeretik a mogyorót... :)) Amit a cinkék leszórnak azt a verebek szépen felcsipegetik. Ha jön a nagy hideg meg a hó akkor jön majd az az egyszem vörösbegy vendégem és esetleg más félénkebb madarak is.

xlator 2010.11.25. 05:50:52

Drága Amari,
mi kertes házban lakunk két kicsi gyermekünk van. Idén lopótökből készített a felesége madáretetőt. Gyerekeink imádják, amikor anyjukkal barkácsolhatnak. Ezért, hát mind azontúl, hogy egyetértek veled, én még azt is hozzátenném, ha van időtök csináljatok ti magatok madáretetőt! Jó szórakozás!
Ja és még valami. Nagyon köszönöm a bejegyzésedet!

vlm_ · http://vlmworld.com 2010.11.26. 16:55:08

Kíváncsian olvastam írásod. Nem rég kaptam madáretetőt és azt tervezem, hogy lassan beüzemelem. Viszont a környéken ólálkodik egy macsek, átjár a kertek között és nem tudom, hogyan lehetne távol tartani őt a madárkáktól.
Szívesen venném, ha lenne ötletetek.

vlm

Evaneni 2010.11.26. 17:23:02

Eddig azert nem volt madaretetonk, mert volt egy macsekunk. Immar 3 eve eltavozott az orok egermezokre, most egy kutyank van. Be fogok allitani en is egy madaretetot.

Tibor,
nem tudom a kerdesedre a valaszt:).
Talan, ha olyan helyet keresel az etetonek, ahol a macska nem fer hozza...?

Evaneni 2010.11.26. 17:25:54

Amari,

En is szeretek madarakat fotozni, de eleg keves sikerul, ilyen-olyan okoknal fogva.
Sok szerencse kell hozza az biztos, es kitartas.

PINGU · http://bolygopingvin.blogspot.com/ 2010.11.26. 17:37:01

Evaneninek van igaza, jó magasra kell tenni, ahol nem éri el a macska, bár a folyamtos bámulással is idegrohamot tud okozni a madaraknak. Nálam ezért könnyű a helyzet, mert a harmadik emeleti -Újpest legszebb- erkélyén nincsenek macskák... :)) Viszont az egész télire vett élelem jó részét felfalták már... :((

*amari 2010.11.26. 18:13:03

@vlm_: Igaza van evaneninek, olyan helyre és úgy szereld fel az etetőt, hogy a macsekok számára nehezen megközelíthető legyen.
Van, aki csengőt rak a cicára, hogy mozgás közben a csengő hangja elriassza a madarakat. Én ezt sose tenném a cicámmal, a szomszéd, átjáró macsekokkal meg nem is lehet megtenni. Amúgy azt mondják, hogy csak a gyenge, beteg madarakat tudja megfogni a cica, tehát szelektál.

*amari 2010.11.26. 18:19:42

@PINGU: vidéki takarmányboltban, gazdaboltban vagy termelő gazdáknál olcsóbban lehet szemesterményt vásárolni, mint a fővárosi szakboltokban.

PINGU · http://bolygopingvin.blogspot.com/ 2010.11.26. 18:22:32

Köszönöm szépen de azért nem olyan ipari méretekben etetem a madarakat, hogy számítson az ár 1 kiló kajánál. :)

Evaneni 2010.11.28. 21:21:51

@*amari: en is olvastam mar a csengorol, szerintem nagyon durva megoldas. Nem hinnem, hogy a macskak szeretik.
süti beállítások módosítása